0 9 0 6 2 0 1 6 - The Day Of Names

Posted in By beoma 1 comments

that is the date most of my batchmates graduated. we simply called it a graduation eventhough we didnt wear any robe or cap but it was somehow resembles a graduation a lot to us.

pagi yang aku bangun tanpa boleh tidur balik. pada 9 jun tu. nak tunggu pukul 12 tengah hari. we were asked to gather and assemble in the auditorium we were used to be for classes and lectures. and soon at 12 we will gather again after a long journey of exams and tests. now gather again together with parents and lecturers just to wait for the arival of the dean to call upon the names of those who passed.

aku teringin nak cerita pengalaman masa exam mungkin ill make another entry for that. plus i must do one sebab nanti bila aku belek belek si Musim ni i want to read it all over again. all the stories pasal macam mana kami semua tunggu dalam dewan, nak masuk jumpa patient dalam bilik yang kecik simply sitting on the bed or chair waiting for us. with no clues mereka sakit apa and then to clerk all the stories and then nak tunggu jumpa examiners yang mana entah siap belum tahu.

pasal aku dapat multiple sclerosis. last baca 3 bulan sebelum exam sebelum jumpa patient yang ada multiple sclerosis, yang aku first time jumpa sejak keluar dari rahim umi. hadappp. itu pasal gelabah aku teruk harey nak tunggu nama kena panggil and alhamdulillah most of my batchmates. and all of my groupmates had our names mentioned.alhamdulillah ! burg, ridhau, sufi. tuhan je tahu betapa leganya aku pabila nama kami semua diumumkan. and that relief on these faces allah je tahu harganya. aku pegang urut tangan setiap kami yang lepas lega ya allah. and my blogmates, radin i actually expected you to pass so i am already happy since i dont know when haha but i am so proud of you radin, the obstacles you went through. and still you made your way. and kamil duhh kau retis tak lepas medicine pon kau bleh muncul dalam magazine. hahahaha jkjk 
 





dan nama nama housemate aku yang dah lima tahun aku hadap perangai macam nate. farid, azri, shahril, man, sipol. terjerit aku bila nama azri and farid naik because they had undergone a sucks way all along the examinations. tekup muka hadap lantai allah je tahu. it was damn emotional moments.

nak nak bila habis semua nama disebut. bila dean declare tak ada nama datang menyusul. masa tu lah kau pandang sahabat kau yang langsung namanya tak dijulang seketika tadi. tekup muka hadap lantai allah je tahu. kali ni allah sahaja yang tahu. masa ni hilang nikmat kau lulus. sahabat yang lima tahun pon turut berjuang dengan kau pabila namanya tak disebut. sentap allah je tahu. 

enam bulan.              a phrase that haunted us all along the years. dan sekarang ada sahabat yang ditimpa. 
allah give them strength.
mungkin ada hikmahnya. mungkin Allah lagi sayang mereka lebih sebab allah yang pilih jalan mereka tak seperti kita yang tak habis meminta maka allah tunaikan pilihan kita.

pilihan kita, pilihan Dia. mana lagi baik ?   Allahua'lam

those who passed. despite the pain some of us who have to endure. we share it inshaallah.

but i am grateful and alhamdulillah for this Allah. for this reward after all the ups and downs in this journey.

and i would like to wish the biggest thanks to my lecturers, examiners and my beloved parent for the endless support.



the journey we had my beloved friend, was the best path and best choice i will ever make in my life
to say hi to you, to trying to get close to you nak nak kau cabar can i be a good friend then aku sangkut plak dengan berkawan dengan kau sampai tahun lima. sampai habis medicine. sampai mati aku takkan lupa

an entry dedicated to Umi Abah, Hamizul, Aziz, RadinKamil, lecturers and fellow readers.

a day to remember