scepticalismnitiography

Posted in By beoma 1 comments

lately i am a bit sad bila orang sangat memandang rendah toward my home country. at first i was fine. biasalah . memang ideology rakyat malaysia bila sebut negeri kelantan, budak kelantan atau apa apa yang berkaitan dengan kelantan, it have its own aura. memang ada yang tak kena bila sebut kelantan. tapi i am still cool with that, (at first) sebab nak buat camne kalau orang fikir macam tu but by time, bila these ideology or this being sceptical thingy havent mature rasa menyampah pulak. its my place so tak perlu nak kutuk sangat pon.

yesterday we went to some area somewhere on earth which is not at kelantan obviously and kawasan perumahan tu agak sempit nampak macam padat and sanity dia agak below than moderate and then someone boleh pergi tanya dalam in our group "agak agak tempat ni atau kelantan lagi teruk?"

i was like, bermonolog dalaman, agak agak la kelantan tu tempat aku kot tak perlu la nak hina macam tu. some places dekat kelantan maybe agak padat dan miskin tapi tak perlu la kau nak sebut as if whole kelantan is a mess.

and this morning there is an early morning class awal gila and some people were talking like who will be attending and who might not and someone be like "budak budak kelantan memang tak la" and at the end those budak kelantan actually went to the class, and kau sendiri sebenarnya yang tak pergi. aku macam what the hell, turun ke surau la waktu subuh kau bilang sendiri budak kampung kau berapa ketul je bangun awal.

and few more lagi la yang being sceptical so annoyingly sampai aku terkilan. nevermind aku paham kadang kadang they dont really mean it maybe terlepas cakap je tapi, be careful la bila kita sendiri kena cucuk sikit pon nak mengamuk so jaga jaga la jangan mudah mudah je nak cucuk orang.