tiket bas tambahan pakajaya abang cacing ( baca : ulat ) lanjio

Posted in By beoma 0 comments

ada sedikit kisah belom cerita dekat musim kena bagitahu awal awal karang tobat tak ingat dah detail tapi roughly tu boleh la. simple experience semua mesti dah pernah kena macam ni even worse tapi bagi aku ni pengalaman pertama aku la.

sejak form 4 aku da start belajar jauh dari family belajar dekat kuantan sampai la sekarang cuma dah sambung dekat sungai buloh. jadi naik bas sampai 7-8 jam ni dah benda biasa al maklum lah tanah ayer sangat jauh. so memang tak boleh buat main main bab bab beli tiket bas balik rumah ni karang habis sumpah gelabah. sekarang ni dah advance kadang beli tiket flight jugak tapi depend pada harga la. kalau ada promo kurang seratus tu sedap sunggos dibeli la kalau nak sampai 300 tu spartan la duit dalam bank tu .

masih tidak menuju ke isi kandungan yang sebenar actually nak balik raya haji haritu aku malas nak beli awal awal. nak nak pulak ada berita yang bas catar akan disediakan so memang kansel la plan nak p beli tiket bas. masa tu tiket yang ada pon sabtu malam. memang dok ah ahad dah raya haji tobat jammed 10-12 jam. aku setuju dengan bas catar tersebut dengan sangatlah gembira

twist plot : bas catar kansel

maka aku dengan aleuto nya check tiket flight nak cecah rm300 memang aleuto square dia sakit boh mahal nok mapuh. memang la bunyik macam tak bersyukur orang sabah sarawak mesiaq tiket flight lagi mahal tapi itu lah aku apply belajar kat uitm sungai buloh ni je, correspond la dengan depression dia kan tak perlu lah aku nak mengada nak compare harga tiket ngan tiket sek sek mesir.

jadi aku gamble beli tiket dengan ulat masa tu aku ngan zharif je and then aku bagitahu dekat zharif aku beli dengan cacing ( baca : ulat ) masa tu aku lupa the right term zharif layan je konfem dia pon dah lupa cacing atau ulat . sebenarnya aku tak ingat aku beli dari ulat sebab aku cakap nak beli tiket bas tambahan. lanjioo abam tu seekor ulat rupanya.

dua minggu hidup aku tak tenang sebab aku tak pernah naik bas tambahan ni sebab aku khuatir actually bas tu wujud atau tak ke aku kena tipu je memang square root of aleuto the power of three la. tapi di hasut dengan dota dan juga movies serta wayang aku lupa nak bimbang hingga lah hari kepulangan.

malam tu aku pergi ngan zharif ke putra, nak balik kelate la ni. putra masa ni takleh masuk dalam sebab dia dah tutup sebab ada rekahan nak runtuh lettew. jadi kitorang sampai sampai je sumpah ramai gilaaaaaa orang macam ada konsert rabani feat my chemical romance ramai supo laut. aku masuk dalam pergi kat kaunter takde penjaga aku macam whaaaat thhhee fish tanpa bukak mulut. aku pandang zharif. nak start redha dah ni. pastu dengar la orang duk jerit jerit panggil sapa sapa yg nek bas pakajaya (nama bas ada pada tiket bas tambahan) suruh kumpul pastu ikut abang yang duk jerit jerit tu memang ramai gila yang follow dia aku syak ni semua sek sek beli tiket bas tambahan si ulat.

jalan dalam setengah kilometer sampaila ke jejantas/fly over  ada beberapa bijik bas tengah tunggu ada yang dah penuh sebab dorang datang lagi awal. kitorang sampai sana pukul 9 malam. and setiap bas yang datang kitorang berebut nak naik tapi tak dapat sebab destinasi lain lain tapi semua ke pantai timur la. cuma tak exactly tempat yang kitorang perlu sampai.

selama dua jam menunggu.

masa tu dah tak ramai. yang asal nya dekat seratus sekarang tinggal 30 orang je aku dah mula mengantuk dan sejuk dan sakit kepala. masa tu bas dah takde aku dengan muka muka kelantan lain semua dah monyok. abang ulat ada datang sekali sekala acah acah busy bawak pen dengan fail pakai spet sangkut atas dahi jalan laju laju cakap kejap lagi bas datang. aku pandang zharif. terdampar tepi jalan. aku tanya , "kalu bah tok maghi gano? "

zharif chuckled and smiled then he sang some aidilfitri pulang ke kampung song i wanna stab zharif and jump over the highway and get crashed.

then pukul 11.30 malam muncul lah bas. berlari lari aku nak first come first to naik. dapat seat depan sekali dengan zharif dan pakcik 3 orang kat depan yang nak drive pon hisap lah rokok tanpa henti selama tiga jam. berulang kali juga aku membabikan pakcik tu. why not men, bas ber air cond kot 3 jam kot. the hell.

nevermind fish cik. dapat sampai rumah jadilah. maka perjalan selama 14 jam itu diakhiri dengan ketibaan di rumah pada jam 1 tengah hari im so hungry.

alhamdulillah jugak sebab dapat balik bercuti ! :D