days of clinical.

Posted in By beoma 0 comments

Assalamualaikum, 

      Yeay berjaya jugak bukak blog ni untuk hupdate entry baghu. wey klinikal year busy ce natang bak hang. Tengok posting apa jugak aceli, kemudiannya depend pada lekcerer mana yang supervise korang. Aku sedang melakukan posting medicine, bunyi memang tak rare and bunyi lame la. Tak macam posting lain, such ass Surgery, OnG, Pediateghik, hah bunyi rare scary gittew. Tapi aku nak cakap jugak posting aku paling busy, mampus engkorang la kalo tak bersetuju. satgi budak OnG nak attack aku lettew nak cakap dendorang lagi busy ukur vagina. 

       Aku dapat Dr Wan Haniza, ni kalo senior taw ni nak memadamkan muka aku la tu, nak nak abang Jong yang aku hutang KFC tu. Dr WH (tak medicine la kalo keje tak shortkan nama orang) tu baik orangnya dan tegas jua, setiap minggu 10 summary cases dengan diff and prov diagnosis sendiri. Takleh tengok laptop. ah jujurlah, buat apa masuk medik kalau tak ikhlas dengan diri sendiri *bisik hati kecilku*  Alhamdulillah first week aku dapat siapkan 10 summary cases, and minggu ni macam penat sikit tapi actually it is interesting to meet so many people,yeah, sick people and communicate. Berlatih buat physical examination ntah haram apa aku tak dengar heart beat dengan betul pon tapi berlakon jela, nak biasakan diri je. Setiap hari honestly i want new sick people to be admitted because we really wanna learn and we do also want them to be discharge quickly, bagilah peluang orang lain sakit pulak.Ok lawak bodoh. But train urself(ourself also) to keep praying for their health. kan?

      Tonight malam weekend, disebabkan kebosanan melepak di kolej, maka aku decide nak round 'rumah' aku dekat ward. Pusing pusing dekat ward OnG and Surgery. Dekat ward OnG memang sangat mem-best-kan lah, pregnant moms and new babies everywhere.Been missing my ummi so much :') . Semoga mereka(the babies) membesar dengan sihat. Amin.  Then aku melawat ward Surgery. Tension. I mean the air is so in tense. Not a so happy ward to visit. Cancerous patients.Sadness. They should make it more cheer and lovely. Nvm. We will inshaAllah.

      Ok daaa.