Tazkighoh pagi Ghabu.

Posted in By beoma 2 comments

its been 5.30 am and i just cant sleep.
bukan sebab bangun awal, even tak tidor lagi pon.
tried to get my REM sleep started but even my eyes wont closed.
thought of many things when suddenly one freaky thing comes to my mind and i truly wanna get this to everyone.
benda simple je apa yang aku nak sampaikan,
even tak pernah ada benda sukar pon yang penah aku post.
im just reminding everyone including myself.
dan aku bukan nya nak jadi ustaz ustazah by giving this ceramah and everyone supposed to remind each other.
very simple thing,

sehari dekat akhirat sama dengan seribu tahun di dunia.

okay, for those who wud say 'ala,benda ni je' or 'cheh,ingat apa tadi'
you can simply close this tab and get the hell out of here but feel free to leave a note if u were a Nabi or Rasul and you were maksum.
benda simple je kan, dari kecik sejak tadika sejak belum sunat sebelum kuar mani dan baligh lagi ko dah dengar benda ni kan? but who dare to think about it deeper, and yeah mungkin ada yang dah fikir mendalam and really good of us. tapi kita mungkin lupa.
dude, get a lighter and put it an inch below ur middle finger, we know how does it feel right?
and sure we cant hold it for 5 seconds right?
macam mana kalau satu jari kena bakar?
macam mana kalau satu tangan?
satu badan?
macam dalam neraka nanti.
itu kalau 5 saat, kalau sehari? bai, kena seribu tahun dunia baru sehari akhirat kot.
kalau 1000 tahun akhirat kita kena bakar? mahu 1000,000 hari lah di dunia ni,
pergh, 5 saat dah melecur jari.
yeah,semua boleh bayangkan right? and it is just an imagination..no one may afraid of it now.
tapi kawan kawan, kita akan betul betul kena bakar taw kalau susah nak berubah and still buat dosa.
dude, it may be not now, u can stll deny that this friday wont be kiamat day if u want.
but, beriman lah pada hari kiamat, it will come somehow,hari kebangkitan akan datang,
titian sirat kita akan jumpa, mizan(ttimbangan) pon kita akan jumpa.
and then lets see,if we are going to hell or syurga.
just think about it.
kalau masuk syurga bersyukur la,
kalau neraka?

aku pon buat dosa bersepah sepah jugak, bukan nya nak berlagak baik atau apa,
just a reminder dan harap kita fikir fikir kan benda ni,
by time, lets change and yeah it wont be easy.
just take our time and think about these thing.
dont forget to keep a lighter.