Broga, aku datang !

Posted in By beoma 3 comments

Assalamualaikum,
aku memang takde idea nak bagi tajuk dekat post ni, 
thinking of osem name for the post of the osem trip!
serius osem keluar pegi broga and sungai tekala bulan lepas.
aku rasa this is one of the faking osem event in my whole life.
every moment masih terngiang dalam kepala aku.

walau event ni di plan last minute and di plan dalam module yang agak gampang,
but we insist of get it done however.
cis, perkataan event tu serius and formal sangat, its just keluar berkelah and daki bukit je sebenarnya.
since last year aceli, idea ni di suggest tapi tunggu pindah Uitm sungai buloh dulu,
baru dekat sikit dengan semenyih, kajang and synergistic plak dengan rumah si Faghik yang berdekatan.

asalnya, kami satu rumah je nak pergi, saja saja nak rapatkan ukhwah antara satu sama lain,
tapi takkan nak tinggal kan bestie aku lagi dua orang kan, 
so kami pergi ramai ramai ajak ahli rumah sufi dan burg.
abang zaid and sekutunya,yen pon ikut sekali.

from the beginning,
petang tu aku follow farid ke kajang nak amik kereta dia dulu,sebab kami pegi dalam 3 buah kereta.
and seriously punca farid agak gemok adalah mak dia sendiri,
you know why.
malam tu baru kami bertolak balik ke USB (uitm sungai buloh),
adalah sikit adegan sesat jalan sebab telepas highway bagai, siap bukak YES lagi nak google map.

kitorang gerak lewat sikit dalam pukul 4 pagi macam tu,
so the drivers harus tidor dulu, journey dalam 40 minit camtu dari USB ke Broga.
memang almost all of us tak tidor pon,
gila apa da perap ayam bagai but then bangun2 semua dah pukul 8 pagi, apa ke gampang.
so ada tukang berjaga lah malam tu.
so dalam pukul 4 pagi kitorang bergerak dari USB,
tak leh blah nak bagi alasan dekat pak guard kononya nak kuar join aktiviti tabligh tidor dekat masjid malam malam naik tiga buah kereta.

aku dah lupa pukul berapa sampai Broga tapi memang gelap lagi lah sebab kitorang set nak tengok sunrise kan. padahal sunrise tiap pagi dekat bilik asyik terlepas je, gedik gila nak tengok sunrise dekat Broga.
so, the loooonnggggg journey to the top begin!






ada tiga/empat puncak bai!
aku terlupa yang sufi sakit pinggang sebab training aerodance(terpaksa kuar aerodance),
so ada stuck sikit awal awal sebelum sampai puncak pertama tu,
but then sufi antara yang paling laju sampai, 
entah dari mana datangnya semangat dia tu.



puncak pertama boleh tahan jugak tapak dia.
lagi best dari puncak terakhir, so kami singgah tarik nafas kejap.
waktu tu masih gelap lagi, tapi lepas dari puncak tu, dah boleh dengar azan subuh dah.




puncak kedua biasa je so kami teruskan ke puncak terakhir sebab masa semakin suntuk,
oh, route dia lagi advance yang ni , berbatu batu dan batu besar pulak tu.
we keep on climbing!


sampailah ke puncak terakhir!
































memang bersepah lagi gambar gambar dekat puncak Broga. yang senonoh tak senonoh bagai.
kami sampai pukul 6.30 kot, memang gelap lagi lah, dan sempat solat subuh dulu,lepas tu lepak atas batu besar and i guess port yang best gak nak tengok sunrise sebab paling depan, nasib baik kami sempat conquer dulu...the whole time taken till the sun rise memang bermakna la, kutuk mengutuk dengan manja bagai, amik gambar banyak banyak....so ooossseeemmmmm~~~
sampai lah matahari terbit...lawa siak~


abes je melepas kentut di broga, kami serang kedai kopi, wuuh penat woo, lapar lagi.



lepas daripada itu, kami terus ke sungai tekala, tapi singgah rumah farid kejap, nak amik peralatan bagai. ada je yang terus terbaring terlelap. nak nak si Shifol.











mengantuk all the time







gambar mandi manda pon ada, tapi mau kena lempang kalo aku upload kat sini kan.
dalam petang jugak kami habes semua ni, terus balik USB sebab few of us ada kerja bagai.
ugh, so exhausted tapi aku cakap trip and perkelahan ni paling mantap lah aku rasa aku pernah rasai. (pelik gila ayat) till that walau agak sengsara nak sampai puncak tu, tapi its joyful, yela, lepak ngan kawan kawan bagai dan experience all those thing bersama, bukannnya mengadap buku je dekat kolej and fakulti....termasuk Dota. bosan kan.
kalau ada peluang lagi, memang aku nak daki lagi si Broga tu, its not so damn awesome till its worth all the tiredness, but the Broga do contain all the memories of me with my beloved friends, okay, tak yah nak lebih lebih emotional.




this memorable moment
we would like to have it again soon.